משרד הבריאות אחראי על איכות מי השתייה במדינת ישראל, באמצעות המערך הארצי לבריאות הסביבה בשירות בריאות הציבור. המים אשר מסופקים לצרכנים הביתיים נבדקים על ידי ספקי המים השונים ובהתאם לצורך המים עוברים טיפול יסודי כדי להרחיק מהם מזיקים ורכיבים בלתי רצויים אחרים, על מנת לשמור על בריאות הציבור.
תקנות מי השתייה קובעות את האיכות התברואתית של מי השתייה בישראל, והתקנות נועדו להבטיח את בריאות הצרכנים שמשתמשים במי הברז לשתייה, בישול, מקלחות, הדחת כלים, כביסה ועוד. במשרד הבריאות טוענים כי איכות מי הברז בישראל גבוהה והמים ראויים לשתייה, אך רוב הצרכנים הביתיים מעדיפים לשתות מים מסוננים ומטוהרים, לכן רבים מתקינים בר מים תת כיורי או שהם בוחרים במתקן מים ייעודי אחר.
מצב המים בישראל
ישראל היא מדינה חצי מדברית לכן נדרש ניהול תקין ומקצועי של משק המים. אספקת המים מבוססת על שאיבת מי תהום, מים עיליים והתפלת מי ים, ומדינת ישראל נחשבת למובילה בטכנולוגיות להתפלת מי ים ושפכים. כדי להבטיח מי ברז ראויים לשתיית ולצריכה, קיימות תקנות ייעודיות להבטחת איכות מי השתייה, ומקורות המים נבדקים באופן שוטף טרם אספקתם לצרכנים הביתיים ולשאר הצרכנים.
משרד הבריאות מנטר באופן רציף את מקורות המים וגם את מתקני האספקה והטיפול במים. המים נדגמים מספר פעמים ביום ונשלחים לבדיקות מעבדה, ובנוסף כל המים שמוזרמים לברזים הביתיים עוברים חיטוי באמצעות כלור על מנת למנות התפתחות של חיידקים מזיקים ומסוכנים לבריאות האדם.
חשוב לדעת כי מי הברז נחשבים לבטוחים לשתייה כיוון שמערכת אספקת המים נמצאת תחת פיקוח ובקרה והמים מנוטרים באופן שוטף. לכן, במשרד הבריאות טוענים כי מי הברז איכותיים ובטוחים לשתייה ולשימושים אחרים בבית, אך הציבור חושש מאיכות ירודה של מי הברז לכן רבים רוכשים מערכת מים תת כיורית או מתקן מים ביתי אחר כדי להבטיח מים איכותיים וצלולים יותר.
בתוך כך, חשוב לזכור כי המים שמגיעים לברזים בבית עשויים להכיל חיידקים, מתכות, שאריות של חומרי הדברה, כימיקלים ומזהמים נוספים, וגם אם המים שזורמים בצנרת העירונית טובים, ייתכן כי הצנרת הביתית פוגמת באיכותם, לכן המומחים ממליצים לסנן ולטהר את המים באמצעות מתקנים מתקדמים העומדים בתקנים, בין היתר בדרישות התקן הישראלי ת"י 1505.
מגוון שימושים למי הברז בבית
המים מהווים משאב חשוב והם נחוצים לכל אדם, מאחר שללא מים אין חיים. הצריכה הביתית של מי הברז גוברת בשנים האחרונות ונכון לשנת 2024 הצריכה הממוצעת לנפש ליום היא בטווח שבין 100 ל-230 ל' ליום, כלומר צריכה ממוצעת של 165 ל' מים ליום.
הצרכנים הביתיים עושים מגוון שימושים במי הברז, ורוב המים משמשים לפעולות הבאות:
- הדחת מים באסלות – כ-35% מהצריכה הכללית.
- רחצה והיגיינה – כ-35% מסך הצריכה.
- שתייה, הדחת כלים ובישול – כ-20% מסך הצריכה.
- ניקיון כללי וכביסה – כ-5%.
- גינון – כ-5%.
עשה ואל תעשה
נכון, משרד הבריאות טוען לאורך השנים כי איכות מי השתייה בישראל גבוהה ואין צורך להשקיע במתקנים כאלו או אחרים. יחד עם זאת, מי הברז בבתים מכילים אבנית בכמות גדולה ובגלל תחזוקה לקויה של הצנרת העירונית או הביתית, רבים נמנעים משתיית מי ברז והם רוכשים בקבוקי מים מינרלים או שהם מתקינים בר מים רגיל או תת כיורי.
למרות המלצות משרד הבריאות לגבי השימוש במי הברז המומחים טוענים כי חשוב לסנן ולטהר את המים לפני שתייה ושימוש, לכן כדאי לשקול פתרונות מתקדמים כמו מערכת מים תת כיורית, אך חשוב לבצע תחזוקה שוטפת במערכת כדי להבטיח מים איכותיים וטעימים יותר.