קידוש אינו רק מנהג, קידוש אינו רק מצווה, קידוש אינו רק טקס לקראת הסעודה – קידוש הוא הרבה ומעבר, הוא הזדמנות לשבת האחד עם השני ללא כל הסחה, הוא הזדמנות ליהנות מכל ההכנות שנועדו לכבוד יום השבת, הוא איחוד משפחתי חשוב ומגבש, הוא הזדמנות להכיר את האנשים האהובים עלינו מעט יותר, הוא הזדמנות לעצור את המרוץ של השבוע והוא הזדמנות להודות על כל הטוב שיש לנו בחיים – דברים שנוהגים להתייחס אליהם כמובן מאליו – למשפחה, לאוכל, לבית, למסורת, לעם היהודי, להיסטוריה ולעתיד.
בכול שבוע מעט שונה
ידוע לכול שאת טקס הקידוש עורכים על כוס יין (או מיץ ענבים) ומברכים ברכה ייעודית, כאשר הקידוש מקדים את הסעודה שנועדה לרומם את יום השבת. את הקידוש עורך הבכיר שבין בני הבית (או בעל הבית) ואף ידוע לכול שקידוש מהתורה נערך רק ע"י אמירה שלרוב נעשית בעמידה, אך לא תמיד, והוא מתחיל בפרשת "ויכולו" ולאחר מכן מגיעה ברכת "בורא פרי הגפן", כאשר ברכת הקידוש העיקרית נועדה להזכיר את יציאת מצרים ובריאת העולם. עם זאת, גם אנשים שלאורך שנים עורכים קידוש מתבקשים מדי שבוע לבחון את זמני כניסת השבת מחדש, כיוון שהזמנים משתנים בין שבוע לשבוע (ולו בדקות בודדות) ועל כן ישנה המלצה חשובה: בדקו את זמני כניסת השבת בכל שבוע מחדש, גם אם לאורך שנים אתם נוהגים לערוך קידוש!
דגשים חשובים
עד לקידוש אין להכניס מטעמים לפה ואף אין לשתות מים. עם זאת, אם אדם טעה וכן אכל טרם החלה סעודת השבת, הרי שהוא עדיין נדרש לערוך את הקידוש. כמו כן, אם אדם החל בסעודה טרם הקידוש, עליו לחדול ולערוך את הקידוש כהלכתו. בכול הנוגע לזהות המקדש, נהוג שאב המשפחה מוציא את הנוכחים ידי חובתם, אך גם יש בתים שבהם כל אחד מבני הבית מקדש באופן פרטני, וגם זה מקובל.
יין פת לחם ובירה
בכול הנוגע ליין עולות לא מעט שאלות. כמו מה? ובכן רבים תוהים מה עושים אם היין אינו ממלא את הגביע, ופה נבהיר שהתשובה היא שפשוט ממלאים את הכוס כך שלכולם יתאפשר לטעום – המטרה היא שהיין יספיק לכל הסועדים. מה בכול הנוגע למיץ ענבים? למרות שרבים נוהגים לברך עליו הוא אינו כשיר, כיוון שהוא חסר יכולת תסיסה. עוד מעניין לדעת שאם אין יין, ניתן לערוך קידוש על פת לחם. אם זהו אכן המקרה, נדרשים ליטול ידיים טרם הקידוש ובמקום ברכת "מוציא לחם מן הארץ" יש לברך "בורא פרי הגפן". כמו כן, בעוד שבערב שבת הדבר עוד אפשרי, הרי שבשבת בבוקר כבר לא ניתן לקדש על פת לחם. מה בכול הנוגע לבירה? ובכן פה נמצא דעות חלוקות, אך השורה התחתונה היא שבליל שבת עדיף לקדש על פת לחם ואילו בשבת עדיף לקדש על בירה (כמובן אם אין יין). שבת שלום!