כל מי שאי פעם קנה דירה או חשב לקנות דירה, יודע שתהליך לקיחת המשכנתא עלול להיות ארוך, מייגע ומתיש. בסערת הבירורים ובכאוס המסמכים, עלולים להיווצר מצבים לא נעימים של בלבול ובלגן המובילים לטעויות. אז אילו טעויות הן הנפוצות ביותר ומה עלינו לעשות על מנת להימנע מהם? ריכזנו עבורכם 5 נקודות שחשוב שתשימו לב אליהן.
בשיתוף לאומי
משכנתא היא אחת מהעסקאות הגדולות שנפגוש בהן בשגרת היומיום שלנו אם לא הגדולה שבהן. מדובר בהלוואה של סכום גבוה במיוחד שתשלומי הפירעון שלה נפרסים לאורך שנים. לכן, חשוב ביותר להכין את הקרקע ולהגיע מוכנים ברמה הגבוהה ביותר.
הנה חמש טעויות נפוצות במיוחד שכדאי שתזהרו בהן.
1. שלב ההתייעצות
כולנו אוהבים להתייעץ עם כמעט כל מי שאנחנו מכירים שלקח או אפילו חשב לקחת משכנתא. החל מבני משפחה, אחים והורים, עד חברים לעבודה או לספסל הלימודים. שימו לב לטעות הראשונה: הם לא מומחים. ברור שהם רוצים רק בטובתכם וההמלצה שלהם באה ממקום של ניסיון אישי ובירורים שהם עשו כשהם לקחו משכנתא. אך חשוב לציין שתנאי משכנתא הם אינדיבידואליים ומשתנים בין אדם לאדם. התייעצו עם מומחה ובדקו בצורה מקצועית היכן המקום המשתלם ביותר עבורכם ומהו התמהיל המושלם בשבילכם.
2. חישוב התשלום החודשי
אחת מן הטעויות הנפוצות ביותר היא לקחת משכנתא שנשמעת לנו טוב, להעיף מבט על תשלום הפירעון החודשי ולהפטיר "נסתדר". שימו לב שדווקא הסכום המדויק הוא אחד מהדברים שאתם חייבים לשים לב אליהם. תשלום חודשי נמוך מכפי יכולתכם יוביל לפריסת תשלומים רחבה יותר, על פני שנים רבות יותר ולריביות גבוהות יותר בהתאם. תשלום חודשי גבוה מכפי יכולתכם, יוביל אתכם למרוץ חודשי מטורף ויגזול מכם הרבה שלוות נפש. קבעו לעצמכם את הסכום החודשי המדויק שאתם מסוגלים לעמוד בו והעמידו אותו כאבן יסוד לפני שאתם ממשיכים הלאה בבדיקה אחר המשכנתא שלכם.
3. התמהיל המדויק
קיימת נטייה לנהל משא ומתן מול הבנקים על תנאי המשכנתא ועל מסלולים שונים מבלי להתעמק בתמהיל. שימו לב שהתמהיל, קריטי לתנאים שלכם וכל שינוי בו יכול להוביל לתשלומים ולתנאים שונים לגמרי. התמהיל מכיל את המסלול המדויק של המשכנתא שלכם, את הסכום אותו תשלמו מידי חודש ואת תקופת הזמן עליה תתפרס המשכנתא. ראשית, בנו תמהיל מדויק, יחד עם הבנק, של המשכנתא שלכם ורק לאחר מכן המשיכו בניהול המשא ומתן מול הבנק.
4. התכוננות ראויה ומתואמת לו"ז
כמו בכמעט כל דבר, כולנו אוהבים לדחות דברים עד לרגע האחרון. אבל כשזה מגיע למשכנתא, הדחייה הופכת לטעות חמורה כיוון שהיא גורמת לנו להתפשר על תנאי המשכנתא ולאחר בתשלום למוכר הדירה. פנו לכם חודשיים לפחות טרם לקיחת המשכנתא ותכננו אותם בצורה מסודרת כשהחודש הראשון מוקדש לבניית תמהיל מדויק, ניהול משא ומתן מול הבנק והחלטה על מסלול ספציפי והחודש הבא מוקדש לטיפול בטפסים הדרושים כגון שמאות, ביטוחים ועוד טפסים על פי דרישת הבנק שלכם.
4. תשלומי הביטוח
לא תמיד תשלומי הביטוח עומדים בראש מעייננו כיוון שבהתחלה התשלום החודשי זעיר וכמעט לא מורגש. אך חשוב לדעת שתשלום הביטוח החודשי מטפס ומגיע לסכומים גבוהים יותר בהתאם לגילנו. לכן, לפני לקיחת המשכנתא חשוב לחשב גם את סכום התשלום החודשי לביטוח המשכנתא. חישוב קטן וקל שיחסוך לכם התעסקויות מיותרות והפתעות בעתיד.
לסיכום
לפני העסקה המשמעותית ביותר שלכם, אל תתפתו לנהוג בפזיזות ולעשות טעויות שיעלו לכם בזמן וכסף. השקיעו מחשבה בכל פרט, החל משלב ההתייעצות עד שלב סגירת המשכנתא ותשלומי הביטוח ותחסכו לעצמכם המון. בהצלחה.