אנשים רבים המעוניינים ברכישת דירה מתלבטים אם להיעזר במתווך או לנסות לבצע את החיפוש בכוחות עצמם. הכתבה תציג יתרונות וחסרונות של שימוש בשירותי תיווך נדל"ן, ולמי זה דווקא ממש יכול להתאים ולהיות משתלם.
כן מתווך או לא מתווך? זאת השאלה
בחסות לאומי
הערכות בענף הנדל"ן מדברות על כך שתחום התיווך מגלגל כ-1.2 מיליארד ש"ח בשנה. על פניו אלו נשמעים מספרים גבוהים, אך צריך להביא בחשבון את העלייה במחירי הדירות: אם מחיר הדירות עולה, גם דמי התיווך מזנקים.
הצד השני של המטבע מתאר מגמה שבה חלה ירידה משמעותית במספר מתווכי הנדל"ן שפועלים בארץ. לפי נתוני משרד המשפטים, באוקטובר 2020 היו רשומים בישראל כ-20 אלף מתווכי מקרקעין ברישיון – מה שמעיד על ירידה של 10% לעומת 2013. מנגד, ראוי לציין שבשנים 2009-2019 מספרם של המתווכים כמעט הוכפל.
אז מה בדיוק קרה? קורונה: בגלל הקושי למכור דירות ועל רקע מספרם הגדול של הצעירים שרוכשים דירות במסגרת מחיר למשתכן, המון מתווכים עזבו את הענף. חוץ מזה, יכול להיות שכל אחד ואחת מאיתנו חושבים פעמיים האם להשתמש בשירותי תיווך.
מישהו שעובד במקומנו, אבל באיזה מחיר?
השיקול העיקרי בהעסקת מתווך הוא כלכלי. באופן תאורטי, אם ניתן היה לקבל שירותי תיווך בחינם, אף אחד מאיתנו לא היה חושב פעמיים. לא משנה אם מחפשים דירה להשקעה או למגורים, מתווך הוא בסופו של דבר איש המקצוע היחיד שמכיר את התחום, את השוק ואת השכונה. חוץ מזה, הוא יכול לעבוד במקומנו – כדי שבזמן הזה נמשיך לבלות עם המשפחה או הילדים.
הבעיה היא שעלות התיווך אינה מבוטלת ועומדת בממוצע על 0.5%-2% מערך הנכס. אם מוסיפים לזה עלויות פתיחת תיק משכנתאות ואת שכר הטרחה של עורך הדין, מגיעים לסכום משמעותי שעלול להטות את הכף. חוץ מזה, אי אפשר להתעלם מהאופן שבו האינטרנט מבטל, לפחות בחלקו, את הצורך בגיוס מתווך.
החוק מגן עליכם
השימוש באתרי אינטרנט ובמידע אונליין להשוואה בין סוגי נכסים אכן גורם לתחרות עזה עבור מתווכים. ב-2021, אנחנו יכולים בלחיצת כפתור לראות תמונות של הבית, להבין מי גר בשכונה, לקבל המלצות ולקרוא חוות דעת. יתרה על כך, אפשר להירשם לעדכונים על נכסים שמפנים ולשמוע עליהם עוד לפני שהם מגיעים למתווך. חוץ מזה, גם מי שמוכר את הדירה לא בהכרח ימהר לפנות למתווך – כי הוא יודע שזה יעלה לו כסף.
עוד סיבה שגורמת לכך שרבים מעדיפים לוותר על העסקת מתווך קשורה למוניטין הרע של הענף. מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת ובגלל ריבוי עסקאות עם עלייה גדולה במחירי הנדל"ן, נכנסו לתחום המון אנשים שהם לא באמת מתווכים במקצועם. בהקשר הזה, החדשות הטובות הן שיש חוק משנת 1996, שמגדיר מהו תיווך מקרקעין ומהם התנאים לעסוק במקצוע.
חוק המתווכים קובע למשל שרק דמי התיווך ישולמו למתווך ורק אם הוא ישמש "גורם יעיל בעסקה". אז החוק אמנם לא מתערב בהגדרת גובה דמי התיווך, אבל הוא משאיר לשוק לעשות את זה שלו וניתן להיעזר בו אם מתעוררת מחלוקת.
משקיעים בבחירת בית – וגם בבחירת מתווך
בחירת מתווך מתאים מגלמת בתוכה יתרונות רבים. הסוד הוא להשקיע בבחירת מתווך בדיוק כמו שמשקיעים בבחירת בית, אבל לפי פרמטרים מעט שונים.
בין היתר, יש להביא בחשבון את מספר שנות הניסיון של כל מתווך, את ההמלצות שיש עליו וכמובן גם את העמלה שהוא גובה. למעשה, מאוד כדאי לראיין את המתווך ולוודא שהוא מתמחה בשכונה הרלוונטית.
כתבה זו אינה מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל