אסטמה היא בעצם מצב כרוני שבמסגרתו דרכי האוויר נסגרות, מה שמביא להפרעת נשימה שבאה לידי ביטוי בקוצר נשימה, צפצופים וכן גם לעיתים בשיעול. היא יכול להיות מצב קל, ובהתאם לכך לא תשפיע יותר מדי על חיי היום-יום אצל אלו שסובלים ממנה, אך מנגד, אסטמה יכולה להיות גם חמורה במקרים אחרים, כאשר אסטמה קשה יכולה לפגוע באופן ניכר באיכות החיים של אלו אשר סובלים ממנה, בין היתר בשל התקפים בלתי פוסקים. אז איך יודעים עד כמה חמורה אסטמה אצל אדם מסוים, ומהן דרכי הטיפול המומלצות? ובכן, בכתבה זו, החלטנו להסביר לכם כל מה שחשוב לדעת על אסטמה, דרכי הטיפול בה, וכל מה שביניהם.
האם יש טיפול לאסטמה?
בעת בה אנו מדברים על אסטמה ודרכי הטיפול בה, חשוב מאוד לציין קודם לכן כי אין טיפול חד משמעי, כלומר אין טיפול שיכול לפתור אותה לגמרי. אולם, טיפול תרופתי בהתאם למטופל בהחלט יכול להביא תוצאות איכותיות, ובכך בעצם עשוי להביא שליטה טובה יותר על הסימפטומים השונים של האסטמה, מה שיאפשר לאלו שסובלים ממנה לחיות חיים די רגילים גם לצד המצב הכרוני. לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה ריאות שיוכל לסייע לכם, להתמיד בטיפול הרפואי עליו הוא ממליץ ולהיות במעקב תדיר ותקופתי על מנת שתוכלו לטפל במחלה כראוי ובכך בעצם לחיות לצידה חיים רגילים ככל הניתן, מבלי שהתסמינים השונים של האסטמה ישפיעו עליכם יותר מדי.
איך מאבחנים אסטמה?
אבחנת אסטמה בדרך כלל תתבצע בגילאים מאוד צעירים, ובמיוחד אחרי שהיו אירועים חוזרים של קוצר נשימה וצפצופים אצל ילד מסוים. כאשר ישנו חשד סביר כי מדובר על התקף אסטמה אצל מבוגרים, מומחה ריאות אמור לבצע בדיקות אבחנה על מנת שיוכל לשלול הפרעות נוספות במערכת הנשימה, כמו למשל דלקת ריאות או COPD. על מנת לאבחן את האסטמה בצורה מדויקת יותר, ניתן גם לבצע בדיקות במכון הריאה, כמו למשל בדיקת תגר, בדיקות ספירומטריה וכדומה. נוסף על כך, חשוב מאוד לציין כי ניתן לסווג את חומרת האסטמה למספר דרגות, ובהתאם לחומרה בעצם קובעים את מהלך הטיפול ואת המשכיותו.
גורמים לאסטמה
הגורמים לאסטמה אינם ברורים באופן חד משמעי, כלומר מרבית המומחים ברחבי העולם אינם יודעים להצביע באופן מדויק על הסיבות לכך שמחלה זו מתפתחת. אולם, ככל הנראה מדובר על שילוב בין משתנים גנטיים וסביבתיים. בדרך כלל, התקפי אסטמה יופיעו בעיקר אחרי שהייתה חשיפה לטריגרים שונים, טריגרים כמו זיהומים בדרכי הנשימה, אוויר קר, זיהום אוויר חריף, אלרגנים, וכדומה. כמו כן, חשוב מאוד לדעת כי ישנם אנשים מסוימים אשר עלולים לסבול מהחמרה של התקפי האסטמה עקב סיבות כמו סטרס, תלות במחזור החודשי ועוד מספר סיבות אחרות שגם הן יכולות לגרום להחמרה מסוימת.